Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a dohányipari lobbi kezében

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) döntése indirekt bizonyíték arra, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság egyes döntési pozícióban lévő munkatársai a dohányipari lobbi és azok támogatói (most ez az RTL klub VV4-et létrehozó produkciós irodája) érdekeit veszik figyelembe.

http://www.origo.hu/teve/20110525-nem-birsagoljak-az-rtl-klubot-a-dohanyzo-villalakok-miatt.html

A VV4 müsoraiban, összefoglaló adásaiban látható volt a dohánytermék logója. Nagyon furcsa, hogy a 2010-es év végén lévő műsorban a Szandika nevű szereplő a jacuzziban dohányzott, akkor a jacuzzi szélén kivehető volt a cigarettájának a doboza. 2011. január 1-e után az VV4 adásai előtt megjelentek a termék kihelyezéses reklámra figyelmeztető feliratok. Azaz nagyon is tisztában voltak a jogszabályokkal a VV4 szerkesztői január 1 előtt is. Tehát tudhatták, hogy aminek a márkajelzése megjelenik az jogi szempontból reklámnak minősül. Ez nem csak jogi okoskodás hanem az is tény, hogy vannak olyan fogyasztók, amelyek egy termék felismerhető jegyei alapján fognak terméket vásárolni. Ez esetben dohányterméket.

Az NFH ezek szerint igen nagyott hazudott:  a csatorna és a Való Világ szerkesztői nem vétettek a dohánytermékekkel kapcsolatos szponzorációs tevékenységről szóló jogszabály ellen, "tehát a törvény 20-§-ában foglalt tilalom megsértése sem állapítható meg" - áll a szövegben.

Azt is mondhatnánk, hogy valaki nagyon elbaltázta az indoklást,  mert egy másik hatóság, az igen sokat szidott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ugyanezt már kifogásolta és büntetést is kiszabott a VV4-re:

"A csatornát további 14 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezték reklámszabályok megsértése miatt. Az NMHH az alkohol- és dohánytermékek gyakori bemutatását is kifogásolta, de a büntetést méltányosságból nem a 377 eset, hanem a 38 adás alapján szabta ki."

http://www.origo.hu/teve/20110511-megbuntette-a-mediahatosag-az-rtl-klubot-a-valo-vilag-miatt.html

 

"A határozat kitér arra is, hogy a villalakók a műsor során nem álltak az RTL Klubbal munkaviszonyban, és szintén hibás volt a panaszos azon érvelése, miszerint a villát közforgalmú helynek minősítette."

Nagyon átlátszó érvelés a fenti érvelés is mivel az RTL Fókusz müsorában mindig bemutatták, hogy a VV4-ben hogyan és kik dolgoznak. Na az egyik műsorban pont látszik, hogy az egyik munkatársuk napi feladata a levelek bevitele és a villa feltöltése. Ebben a pillanatban jogi szempontból a VV4 villa munkahelynek minősül az egyik szempontból.

A másik szempontból ha a VV4 szereplői az NFH szerint sem munkatársak akkor megállja a helyét az, hogy a VV4 villa közforgalmú intézmény. A VV4-ben volt iskola, volt kiképzés, volt tornaóra. A tornaórán például a Szandika nevű szereplő dohányzott és ezt még a tornatanár is rossz néven vette.

Az egyik szereplőt kizárták mert veszélyeztette egy másik szereplő egészségét azzal, hogy megdobálta palackokkal és naranccsal majd neki ugrott. A sokak által nem látott villa szabályzat szerint a többi szereplő egészségét nem lehet veszélyeztetni. A NFH sem látta azt be, hogy a dohányzás a másik ember egészségét veszélyeztetné.

 

Ennyit a Magyar fogyasztók védelméről. Más kérdés, hogy a tudatos fogyasztó nem vásárol egészségtelen terméket azaz dohányterméket sem. Azért lehet, hogy van olyan tudatlan tudatos fogyasztó aki azt gondolja, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság nem engedne olyan terméket a polcokra amely a használata során súlyosan károsítja a fogyasztójának és a környezetében lévők egészségét.

Ez nem így van. Még a törvénytelen reklámoktól sem véd a fogyasztóvédelmi hatóság...

A Füstirtók Egyesületének elnöke biztos bővebben tudna mesélni arról, hogy az NFH döntéseiben a dohányipari lobbi mennyire mélyen benne van...

  http://www.medicalonline.hu/eu_politika/cikk/kozlemenydomping__aktiv_fustirtok

http://www.hirextra.hu/2008/01/10/a-fustirtok-pert-nyertek/

0 Tovább

Dohányzás mindenfajtája halálos - dohányrágás és snuss

Sokan elbagatelizálják a dohányzás veszélyeit. Volt szerencsém egy híres magyar toxikológus előadását meghallgatni. Mivel Ő nagy dohányos (még jó hogy nem addiktológus), ezért inkább más drogok veszélyeit mutatta be és nem igazán hangsúlyozta ki azt a tényt, hogy a dohányzás miatt Magyarországon is sokkal többen halnak meg mint egyéb más drog fogyasztása miatt. Volt egy-két izgalmas téma az előadásban, de nagyon úgy jött le, hogy a dohányzás nem annyira veszélyes dolog.

Ennek ellensúlyozására legyen itt egy tanulságos példa.

Sean Marsee a középiskolájában egy igen népszerű és sporteredményekben gazdag gyerek volt.

Sean Marsee  Egész életében sportolt és egészségesen táplálkozott. Nem ivott és nem szívott füstös dohánytermékeket. Azt gondolta, hogy egészséges. Ez így is volt. Azonban 12 éves korában kipróbálta a füstmentes dohánytermék fogyasztását a snuss-t észak-amerikai módra.

Sport ember lévén nem akart egészségtelen füstös dohányterméket fogyasztani és bele esett abba a hibába, hogy elhitte, hogy a dohányzás nem mindenfajtája okoz halálos betegséget.

 

Sajnos ezt ma is elhitetik a fiatalokkal. Azt is mondják, hogy egy cigaretta nem árthat. Pedig már egy cigaretta elszívása után is ki lehet mutatni a szervezetben a káros hatásokat.

 

Mindenesetre a mai írásom főszereplője sem gondolta, hogy nem éri meg a 20 éves születésnapját.

 18 éves volt amikor egy nap arra panaszkodott, hogy fáj a nyelve. Az ápolónő végzettségű édesanyja elvitte kórházba. Az orvos a nyelvének egy darabjának eltávolítását javasolta. Reménykedtek abban, hogy ez elég lesz. Nem lett elég. Nem részletezném.

http://oralcancerfoundation.org/people/sean_marsee.htm

Csak egy képet mutatnék, amelyet Sean Marsee csináltatott magáról, hogy a saját példájával hívja fel a figyelmet arra, hogy a dohányzás minden formája halált okoz:

Azt gondolhatja egy-két bagatelizáló olvasó és kommentelő, hogy ez nem fordulhat elő a füsttel járó dohánytermékeknél.

Van egy fiatal énekesnő aki a Megasztár egyik szériája segítségével futtott be. Eddig két cisztát operáltak ki a szájából. Ő még az őserdőben is dohányzik. Sajnos. Mert egyébként nagyon jó hangja van ...

0 Tovább

Önmaguktól kialvó cigaretták életeket menthetnének

 

Kanadában, New York-ban és Kaliforniában már rég bevezették illetve kötelezővé tették az önmagától kialvó cigaretták forgalmazását.

http://www.haon.hu/hirek/IM%3AALL%3Anews-world/cikk/jon-a-tuzbiztos-cigaretta/cn/news-20070706-10233102

Sajnos Magyarország olyan gazdagnak tartja magát, hogy itt nem számít az, hogy leégnek a házak és a nem dohányzó emberek is a dohányzó emberek felelőtlensége miatt halnak meg.

Már 4 éve felvetődött, hogy bevezetik ezt a szigorítást. Vajon a dohánylobbi harcolta ki, hogy ne kelljen ilyen cigarettákat gyártaniuk? Ezt hívja a dohányipar társadalmi felelősségnek?

Itt vannak a témához kapcsolodó hírek ahol emberek halálát okozta az égő cigaretta:

http://www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&hs=ePp&rls=com.frontmotion%3Ahu%3Aunofficial&biw=1271&bih=817&q=%C3%A9g%C5%91+cigaretta+miatt&btnG=Keres%C3%A9s&aq=f&aqi=&aql=&oq=

0 Tovább

Lázár János a nem dohányzók jogainak helyi és országos védője

--------------------------

Az egészet vissza vonom ha az alábbiak igazak:

Idén április 28-án Hódmezővásárhelyen ünnepelte 15 éves fennállását a Continental Dohányipari Csoport, a vendégeket videoüzenetben köszöntötte a város polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. Lázár János először megköszönte a Continental alapítóinak munkáját, majd a város és a kormány támogatásáról biztosította a cégcsoportot.

idézet innen.

------------------------------

Akik nem ismerik Lázár Jánost azok sokan szidják. Akik meg ismerik és ismerik a helyi politikai eredményeit és lehetőségük van rá azok polgármesternek szavazzák. Elsőre lehet, hogy véletlenül szavazták meg. Másodikra már nem lehet a véletlen műve, hogy polgármester lett.

Tényleg vannak riasztó jelek abban, hogy visszamenőleges adótörvényeket szavaztat meg. Eléggé populistának tünik az az érvelés, hogy csak azért ilyen rámenős, mert szerinte állami pénzből nem lehet nagy végkielégítéseket fizetni. A szabályokat illik betartani főleg ha azt alkotmánynak hívják. Mert később más érvek mentén is lehet majd alkotmány ellenes törvényt hozni. Mindenesetre ettől a törvénytől sem lett népszerübb Lázár János.

A következő lépések sem teszik őt Magyarországon népszerűvé:

2007-ben Hódmezővásárhelyen, az országan az elsők között önkormányzati rendelettel tiltotta meg a dohányzást a játszótereken és az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban.

Ezzel együtt Hódmezővásárhelyen (országosan egyedülálló módon) nem csak a tiltó és büntető rendeletet alkották meg hanem dohányzásról leszoktató programot is létrehoztak. Azaz esélyt adtak a dohányzóknak a betegségükből való kigyógyulásra.

Kiváncsian vártam, hogy országos frakcióvezetőként mikor fog egy hasonlót alkotni. Sajnos többet kellett várni mint gondoltam, de végül országos szinten is eljutunk arra, hogy a nem dohányzók (köztük gyerekek) jogait szigorúbban fogják védeni, mint ahogyan ma ezt teszik.

Ennek eredménye a 2012. január 1-én életbe lépő törvény:

http://parlament.hu/internet/plsql/ogy_szav.szav_lap_egy?p_szavdatum=2011.04.26.17:42:40&p_szavkepvszav=I&p_ckl=39

Az említett törvénymódosító javaslatot Lázár János első helyen jegyzi. Ez a törvény láthatóan nem népszerű és mégis volt bátorsága aláírni a javaslatot.

Biztos vagyok benne, hogy sokat lendített a szavazáson az, hogy frakcióvezetőként ő volt az egyik benyújtója a módosításnak. Ez törvény módosítás a példa arra, hogy a diktatúrának kinéző dolgok is tudnak jól müködni csak attól függ, hogy kinek a kezében van a hatalom. Persze jobb lenne, ha az emberi kockázatot jobban ki lehetne szűrni.

 

Ebből a bejegyzésből most úgy tűnik, hogy a blog írója Lázár János vagy FIDESZ rajongó és hívő pedig nem...

Ha kettőnél többen fognak olvasni, akkor az MSZP-ből is ki tudok emelni egy arcot, aki sikeresen felvállalta a népszerűtlen szabályok létrehozását, benyújtását és megszavazását. Ráadásul neki nehezebb dolga volt, de az egy másik történet.

 

0 Tovább

Hatóságok türelme végtelen, ha szemetelésről van szó

Nemrégiben írtam a Fővárosi Közterület-felügyeletnek levelet amelyben jeleztem, hogy nem vagyok elégedett a munkájukkal.

Van egy-két kommentelő aki ezért vamzernek tart, de az önbírásokodást viszont büntetik és már elegem van, hogy mindenhol szemét van az utcán. Az nem elég, hogy néha akciózik egy-két népszerű ember és szemétszedési kampányban vesz részt. Ugyanis ezekben a kampányokban pont azok nem vesznek részt akik szemetelnek. Hong Kong-ban szigorúan szankcionálják a csikk eldobását. Láss csodát! Ott nem szemetel senki. Az alábbiakban idézek abból, hogy az FKF igazgatója milyen türelmes ember:

 

Akkor a következőkben megmutatnám, hogy ez a türelem milyen eredménnyel jár:

 

 

 

 

 

 

 

0 Tovább

antismoke

blogavatar

A nemdohányzók védelmének fontosságára való figyelemfelhívás dohányfüstöléssel azaz környezetszennyezéssel járó, alkotmány ellenes cselekmények bemutatásával.

Utolsó kommentek