Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor a kormánypártok és a dohánylobbi összeér - Skizofrén kormány és kormánypárt

Erős kétségeim támadtak a nemdohányzókat védő törvény 2012. január 1-én életbe lépő módosításaival kapcsolatban.

2011. július 4-én az alkotmányügyi bizottsága ELTÖRÖLTE a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosításának azon részeti amely a dohánytermékek jövedéki adójánem emeléséről szólt.

http://parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_madat?p_ckl=39&p_izon=3414&p_alsz=36

Érdekesség, hogy amikor a kormány bevetezeti a távközlési adót, a bank adót és a "hamburger" adót. A hamburger adó bevezetésénél a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára még helyesen az alábbiak szerint érvel:

"Ha pedig egy termék fogyasztását különösen káros hatásúnak ítélnek, akkor az adott technológiát, vagy terméket akár be is lehet tiltani – tájékoztatott az államtitkár."


Ezek után tényleg igaza lehet Cohn-Bendit-nek, hogy "Monsieur Orbán" gondolkodása tényleg egy kicsit skizofrén.

A dohánytermékek a világon mindenhol kétséget kizáróan a legegészségtelenebb termékek. (Persze ezt a dohányipar vitatja.)

Mennyi pénzt kapott Monsieur Orbán vagy Balsai István (aki lehet, hogy alkotmánybíró lesz), hogy bevállalják ezt a skizofrén döntést?

Balsai úgy fogalmazott: "hozott anyagból dolgoznak", de arra már nem emlékszik, hogy ki adta nekik a javaslatot. Szóval egy ilyen feledékeny ember akar alkotmánybíró lenni. Nem emlékszik! OH MONSIEUR BALSAI! Egy ilyen ne legyen alkotmánybírósági tag! Kit érdekel, hogy ki adta neked a javaslatot MONSIEUR BALSAI! NE IRD ALÁ HA NEM ÉRTESZ VELE EGYET!

A hamburger adó kapcsán a kormány a kommunikácójában az adó bevezetése melletti érv rendszerét úgy építette fel  hogy az árak növelésével a káros termékek fogyasztásának csökkentését akarja elérni. Tehát a dohánytermékek fogyasztása szerintük nem káros mert annak a fogyasztásának csökkentését nem akarja elérni.

Ezek alapján már várható, hogy a nemdohányzókat védő törvényt is az utolsó pillanatban fogják kiherélni és továbbra sem fogja védeni a nemdohányzók egészségét még a törvény sem. Persze a törvény nem elég ahhoz kellene egy erős, elhivatott ÁNTSZ is. De az sincs.

Cohn-Bendit fonetikusan idézve: "KIEDISZA VACLAV KLAUS? NOO. VIKTOR OHRBAN ON MARSZ, ON MARSZ"  A képmutatással párosított hazugság engem is hasonlóan dühít. Csak én nem tudok franciául.

Tényleg mi vagyunk a nyugat balkánja ha ezt így, ilyen nyíltan lehet...

0 Tovább

Dohányzás mindenfajtája halálos - szivarozás

Arnold Schwarzenegger, Andy G. Vajna (Vajna András) és Schobert Norbi. Mi a közös bennük?

Mind hárman ismertek Magyarországon és mindhárman a megnyilvánulásaikkal vagy nyilatkozataikkal a szivarozást népszerűsítik vagy éppen népszerűsítették amíg meg nem betegedtek.

Arnold Schwarzenegger 1997-ben szívműtéten esett át mivel súlyos szív- és érrendszeri problémái merültek fel.

Andy Vajna szervezetéből 2009-ben egy rosszindulatú daganatot távolítottak el.

Schobert Norbiról 2008-ban állapították meg, hogy súlyos szívbetegségben szenved (fitness guru!!).

"Ha rossz az idő, akkor kimegyek a kutyával az erdőbe, rágyújtok egy kubai szivarra, mint a békepipa az indiánoknál, nézem a természetet, és végiggondolom az életem."

Sajnos egyik esetben sem mondták ki az igazságot, hogy a dohányzó életmódjuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egészségük megromlott. A dohányzás okolható ugyanis a rák és a szív- és rendszeri megbetegedések kialakulásáért.

"Sajnos szivar és pipa esetén is beszélhetünk passzív dohányzásról, ugyanis a káros anyag itt is legalább akkora, vagy néha nagyobb, mint a ciginél."

 

A fenti példákat az alábbi cikkben fellelhető információkkal érdemes kiegészíteni.

forrás: www.kamaszpanasz.hu

A pipázók és a szivarozók többsége tudja és állítja, hogy a dohányzás káros az egészségre. De legtöbbjük mégis fenntartja és elhiteti magával és a környezetével azt a tévhitet, hogy a pipázás vagy a szivarozás valahogy egészségesebb, mint a cigizés. A valóság azonban az, hogy ezek a dohány termékek ugyanazokat a veszélyeket hordozzák magukban, mint a cigi. Sőt, néha még nagyobbakat is.

A pipa és a szivar kinézetre is teljesen más a cigitől. A szivarokat szárított levelekbe csomagolják, és nem úgy, mint a cigiknél általában, a szivarok nem tartalmaznak szűrőt.  A pipáknál a dohány egy kis edénykében ül, ami egy száron keresztül kapcsolódik a szájrészhez. A pipák egyébként kaphatóak szűrős változatban is.

A pipák másik típusa a vízipipa. Napjainkban a pipák e típusa egyre inkább elterjedt. Ennek különlegessége, hogy a füst a vízen keresztül érkezik a szipkába. Ez a több mint 4000 éves pipa ma éli reneszánszát, talán a különböző finom ízű dohányok, talán a keleti hangulat miatt. Ki tudja?

A pipák és a szivarok ugyanolyan veszélyesek, mint a cigi

A szivarozók többsége sajnos azonban még mindig úgy él, hogy állításuk szerint ez sokkal egészségesebb, mint a cigi, ugyanis csak 1-2 szálat szív naponta, és azt se tüdőzi le. A pipázókra és a szivarozókra egyaránt igaz, hogy hajlamosak azt hinni, hogy a pipa és a szivar nem okoz függőséget. Sajnos a valóság pedig pont az ellenkezője.

Egy szál normális méretű szivar, körülbelül 15 g dohányt tartalmaz. Ugyanennyi található meg körülbelül, egy doboz cigarettában is. Szintén egy szál szivar 100-200 mg nikotint tartalmaz, míg egy szál cigarettában átlagosan 7-8 mg van. Ez a válasz arra, hogy a szivarozók miért csak 1-2 szálat szívnak naponta, vagy annyit se!

A pipák és szivarok egészségügyi hatásai

Most pedig csak néhány a legveszélyesebb egészségügyi hatások közül, amelyet a szivar vagy a pipa okozhat:

Rák. Lehet, hogy nem tüdőzöd le a füstöt, de a rák a tüdődön kívül számtalan más helyen is kialakulhat. A szivarozóknak és a pipázóknak tízszer nagyobb az esélyük, hogy nyelőcső-, száj- vagy gégerákban halnak meg, mint azoknak, akik egészségesen élnek. A szájban bárhol kialakulhat rák, ahol dohányfüst járt. Így kialakulhat nyelv, száj, ajak, vagy torokrák is. Azoknak, akik pedig még le is tüdőzik, sokkal nagyobb az esélyük a tüdő, a hasnyálmirigy vagy a hólyag rákos megbetegedésére.

A tüdő megbetegedése. A szivarozás, a pipázás vagy a dohányozás megkétszerezi a légúti problémák károsodását, ami könnyen Krónikus Obstruktív Tüdőbetegséghez (COPD) vezethet. Ez a tüdőbetegség magába foglalja a tüdőtágulást és a krónikus bronchitis-t is. A dohányzás egyébként rosszabbítja a meglévő asztmát is.

Szívbetegségek. A dohányzás, legyen szó bármelyik válfajáról, nagymértékben növeli a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. A szivar pedig 30%-al növeli az esélyét annak, hogy fiatalon szívkoszorúér betegségben halunk meg.

Száj problémák. A dohányzás betegségek láncolatát indítja el a szádban. Hozzájárul a fogínybetegségekhez, a lyukas fogakhoz, a foghulláshoz és a rossz lehelethez is.  Egy tanulmány szerint a dohányosoknak általában 4 foguk hiányzik.

Merevedési zavar. A dohányosoknál kétszer nagyobb az esélye a merevedési zavar bekövetkezésének, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

Azonban a szivarokra és a pipákra is elmondható, hogy nem csak azokra káros, akik szívják. Sajnos szivar és pipa esetén is beszélhetünk passzív dohányzásról, ugyanis a káros anyag itt is legalább akkora, vagy néha nagyobb, mint a ciginél. Ez azért van, mert a szivar csomagolása szintén dohánylevelekből van. Nos, ezek korántsem olyan áteresztőek, és nem is égnek olyan tökéletesen el, mint a dohánypapír. Ez pedig növeli a kibocsájtott rákkeltő anyagok mennyiségét, ami már nem csak ránk, hanem a környezetünkre is nagymértékben káros.

A finom ízük mellett sajnos a vízipipák is károsak. Egy átlagos vízipipázás során ugyanis körülbelül 100-200-szor szívsz bele a pipába. Bár a víz sok mindent megszűr, de pontosan a nagyobb mennyiség miatt, legalább annyi méreganyagot és nikotint juttatsz a szervezetedbe, mintha cigarettáznál. Így sajnos ugyanazok a veszélyek a vízipipázókra is leselkednek.

Űzd a dohányzás bármelyik formáját, a megoldás egyszerű: tedd le! Ha nem megy egyedül, kérd szakértő vagy orvos segítségét! Járj folyamatosan egészségügyi szűrésekre, hogy még időben felismerjék az esetleges elváltozásokat, betegségeket! És mindenképpen beszélj az orvosoddal, hogy vizsgálják meg a tüdődet is, hogy rákos elváltozás nem található-e benne!

0 Tovább

Drogozásra bíztató táblák az orvosi rendelőintézetekben

A Nemzetközi Drogmentes Nap környékén érdemes elgondolkodni azon, hogy a magyar egészségügy hogyan is támogatja a drogmentes életet. Majdnem sehogy...

Orvosi rendelő bejárat - A táblán: dohányzásra (drogozásra) kijelölt hely

Nemrég egy orvosi rendelő intézményben jártam. Nem sűrűn járok ilyen helyre, de mindig meglepődök a drogozásra bíztató táblákon. A fenti kép az orvosi rendelő kertjében készült a bejárat előtt.

Tudni kell, hogy a dohánytermékek a nikotin tartalmuk miatt a pszichoaktív drogok kategóriájába tartoznak. (Ehhez képest amikor Stohl András azt mondja magáról, hogy nem drogfüggő akkor megfeletkezik a dohányfüggőségéről.)

2006 január 1-e óta egészségügyi intézmények közlekedési útvonalain törvénytelen dolog dohányzásra helyet kijelölni. Azonban bármelyik egészségügyi intézményben járok mindig a bejárat és egyéb - esetlegesen szellőzésre is használt - nyílászárók előtt jelölik ki a dohányzó helyeket. 

Olyan mintha az egészségügyi intézmény vezetői (akik többnyire orvosi végzettséggel rendelkeznek) nem tudnák, hogy a dohányfüstnek nincs biztonságos szintje.

Ezek után természetesen elég nehéz Alföldi Róbertnek megmagyarázni, hogy a nemdohányzókra is veszélyes a dohányfüst. (Alföldi Róberthez képest Stohl András tényleg kevésbé függő. Ugyanis Stohl Andrást még a nyilvános szereplésein nem láttam dohányozni. Egyetlen filmjében sem láttam, hogy dohányzott volna. Ezáltal kevesebb nézőtt ösztönzött a drogozásra mint azok a kollégái, akik a filmvásznon dohányoznak. pl. Csányi Sándor aki minden filmjében dohányzik/drogozik és ezzel a rajongóit ösztönzi a drogozásra.)

Szóval visszatérve a rendelőintézetekhez elég kellemetlen úgy várakozni, hogy közben a szellőztetés miatt nyitva álló ajtón árad be a mérgező dohányfüst. A képen látható intézmény folyosóján lévő falon a Stroke információs tábla, amelyen fel van tüntetve, hogy a Stroke elkerüléséhez milyen rizikó tényezőket kell kerülni. A zsíros ételek fogyasztása mellett mi van még feltüntetve? Kerülje a dohányzást! Hát igen. Ehhez képest eléggé dohányfüstös volt a várakozó folyosó mivel az udvarban, a tábla előtt 4 méterre lévő padon egy rendelésre várakozó hölgy rágyújtott. Az ajtó nyitva volt a meleg miatt. Még ennyi távolságról is sikerült a füstöt befújni a rendelőbe.

Valaki meg tudja mondani, hogy egy orvosi rendelő nagykapujára miért nem írják ki egy táblára, hogy "AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY EGÉSZ TERÜLETÉN (azaz kül- és beltéren egyaránt) TILOS A DOHÁNYZÁS/DROGOZÁS!"

A fenti megoldás egy tábla kihelyezését jelentené. Most az a helyzet, hogy dohányzásra kijelölt hellyel bíztatják a dohányzókat a dohányzásra a nemdohányzók egészségének rovására. Bármilyen kültéri helyre mész (akár egy lángososhoz is) nem egy dohányozni tilos táblával fogsz talákozni hanem egy hamutállal ami biztatás a dohányzásra. A dohányozni tilos tábla pont annyiba kerül, mint egy hamutál és mégis inkább a hamutálat teszik ki azok is akik nem árulnak dohányterméket. Amíg a rendelőintézetekben a fent idézet állapotok vannak addig nincs erkölcsi alapja, hogy megfedje bárki is - az elvileg - kevésbé tájékozott "lángos sütőket". Erre a helyzetre lehet azt mondani, hogy társadalmi nyomás van arra, hogy inkább dohányozz. Ha nem dohányzol és melletted dohányzik valaki, akkor is szívod a dohányfüstöt, amely a Te egészségedet károsítja.

A fényképen jelölt rendelőintézetben nem csak egy helyen van kijelölve a dohányzó hely:

Ez a hely pont a fogorvosi szakrendelés melletti kijáratnál található. Az ajtón látható a dohányzásra biztató (véletlenül sem a tiltó) matrica. A nyitott ablaknál a sok cigaretta csikk. Szerencsére az ottlétemkor nem dohányzott éppen senki. Elég nagy probléma lett volna rászólni az szellőző ablaknál legálisan dohányzóra, hogy hagyja abba a dohányzást mert a füstje azontúl, hogy zavar még mérgez is.

A fogorvosnál a pénteki napokon gyermekfogászat van. Biztos jó lehet a gyerekeknek is a dohányfüstben várakozni. Ráadásul jó minta számukra, hogy valaki a rendelőintézet területén dohányzik. Olyan jó lenne megtudni, hogy ki és milyen logika alapján jelöli ki dohányzásra ezeket a helyeket! Nem az lenne a normális, hogy egy egészségügyi intézmény egész területén a drogozást illetve bármilyen egészség károsító tevékenységet tiltanának?

 

 

Itt egy ráadás a Mentősökről:

0 Tovább

Alföldi Róbert tiltott helyen dohányzik a Nemzetiben

Szegény Alföldi Róbertet mindenki megtalálja magának. Pedig az igazi színház kritikusok imádják. A KDNP még szerethetné is mivel Harrach Péter dohányzáshoz való hozzáállását testesíti meg azzal, hogy az alábbi képeken bizonyíthatóan dohányzik a Színház épületén belül.

Persze az is lehet, hogy kívül. Mindenesetre nem jó példa, hogy drogozik Stohl Buci mellett.

A jelenlegi törvényt is be kellene tartani és tartatni. Halló ÁNTSZ! Lesz ebből bírság?

 

Fotó: Pályi Zsófia

A lenti képen látható, hogy Alföldi Róbert zárt térben dohányzik. Nem is keveset hanem sokat...

Tűzvédelmi szempontból igen-igen veszélyes amit csinál. Ha neki lehet, akkor mindenkinek lehet dohányozni ebben a tűzveszélyes helyiségben.

Az alábbi képen látható Stohl Buci is. A képen láthatóak az üres cigarettás/drogos dobozok. Genya vagyok tudom, de szerintem ez az egyik legdurvább törvénytelenség, hogy a nemdohányzók és az épp leszokóban lévő drogos mellett dohányzik valaki. Aki éppenséggel főnök is. Tehát neki a munkatársai nem fognak "beszólni"...

Ráadásul hol a példa mutatás?

 

Semmi másért, de ezért példamutatóan pénzbírságra kellene büntetni.

Ezért még elnézést is kellene kérnie.

A többit meg bízzuk a nézőkre és a színház kritikusokra.

A fenti képek alapján kivédhetetlen lenne a felelősségre vonás.

 

Lapozva a képeket látom, hogy még gyerekek is vannak a környéken:

10 Tovább

Bátaapáti - Hova tünt Illés Zoltán?

Érdekes, hogy a 2010-es választások előtt Illés Zoltán mindenhol felhívta a figyelmet arra, hogy a Bátaapátiban épülő (állítólag a világon az első végleges) atomhulladék   tározó mennyire alkalmatlan a feladatára.

Alkalmatlan a bátaapáti atomtemető a hulladék tárolására

"Ez év júniusában orosz és magyar szakemberek látogatást tettek az épülő hulladéktározóban, s kiderült, hogy az elészült vájatokban olyan vízbefolyások történnek, melyek nem teszik lehetővé kis és nagy radioaktivitású anyagoknak ott történő tárolását - hívta fel a figyelmet. (2008)"

 

Én elhittem Illés Zoltánnak azt amit állított és józan paraszti ésszel is felfoghatatlan, hogy egy vízbefolyásokat tartalmazó barlangrendszerben hogyan lehet azt gondolni, hogy a víz nem mossa ki a hulladékot?

Persze nem ma és nem holnap, de kimondja meg, hogy a víz 50-60 év múlva nem váj magának utat a szemét halom felé és után kifelé?

A betörő víz meg majd bemossa a radioaktív cézium és egyéb más sugárzó anyagokat a talajvízbe. Ha ez megtörténik, akkor ki mondja, hogy "sajnáljuk, hogy kellemetlenségeket okoztunk a 200 km-es környéken élőknek és a vízgyűjtő területen élőknek."? Kellemetlenség?

Itt meg lehet nézni, hogy mit gondol egy dolgozó a fukusimai balesetről.

Szóval a Japánoknál nem tudtak biztonságos technológiát biztosítani, akkor nálunk - ahol a világon mindenhol biztonságosnak számító - vörösiszaptározó balesetben emberek haltak meg és családok maradtak fedél nélkül.

A vörösiszap nem radioaktív hulladék és mégis bekövetkezett a baj.

Az nem kifogás, hogy nem számoltak a földrengéssel. Nálunk számolnak/számoltak a földrengéssel?

Hogy miért ez a bejegyzés egy dohányzás visszaszorításával foglalkozó blogban? Mert az atomerőművek működése hasonló módon veszélyes az emberiségre mint a dohányzás. A veszélyek hasonlóképpen nyilvánvalóak és mégis bizonygatni kell a politikusoknak és az embereknek, hogy hosszútávon (márpedig a felelősen gondolkodó emberek hosszútávon gondolkodnak) egyáltalán nem lehet számítani az atomerőművekre, mert több a káruk, mint a hasznuk. Mai napig vannak emberek akik "sötét zöld" jelzővel illetik azokat az embereket akik megkérdőjelezik az atomerőművek pótolhatatlanságát.

Mennyibe kerül az atomtemető? A cikk szerint 118 milliárd Forintba(!!).

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/29/jovore_beindulhat_a_bataapati_atomtemeto/

Jó pár éve építik. A szélerőművek is termelnek energiát és az energia tárolók megépítését is el lehetett volna kezdeni ennyi idő alatt és ennyi pénzből. De arra már nem jut pénz.

Ez csak az atomtemető ára barátom! Nem az atomerőműé! Nem az atomtemető üzemeltetési költsége csak a bekerülési költsége!

A megépített barlangrendszerben ennyi pénzért lehetett volna energia tározót is építeni.

kb. 50 év múlva az üzemeltetők majd az elődökre fognak mutogatni ahogy a MAL Zrt. esetében az iszapkatasztrófa kapcsán már ugyanezt tapasztalhattuk. Sőt azt fogják mondani, hogy az esetleges vízbetőrés vagy barlang omlás természeti katasztrófa mert senki sem látta előre, hogy ennyi eső fog esni vagy földrengés lesz Magyarországon.

Mostanában igen-igen nagy esőzések vannak. 50 év múlva a bátaapáti-i atomhulladék tározónak otthont adó barlangrendszerbe egyszer csak több víz törne be, mint a "szabvány", akkor majd megint megváltoztatják a szabványt?

Majd biztos lesznek mérések, de azokból csak annyit fognak megállapítani, hogy alábecsülték a szennyezés mértékét. Ekkor már késő lesz. A Mecsekről lemondhatunk. Kit érdekel akkor már Tubes?

Miért bízunk Mi magyar állampolgárok még mindig az Atomenergia pótolhatatlanságában és ránk való veszélytelenségében? Az atomerőmű és az atomtemető környékén élő emberek a balesetek után fognak észbe kapni, mint a tüdőrákban szenvedő dohányzók. Miért nálunk? Miért én? Azért mert az atomerőművekben mindig történnek olyan balesetek amelyeknek a vége az óriási környezetszennyezés és szavazók nem tiltakoztak eléggé az erőművek nyitása és bővítése ellen. Vannak akik majd példákat hoznak, hogy mely atomerőművek müködnek biztonságosan. Aha csak nem ismerik azokat a kis híreket, amelyek itt Magyarországon nem tesznek közzé. A Paksi híreket közzé teszik és ezek is eléggé ijesztőek.

Hová tünt Illés Zoltán?

 

0 Tovább

antismoke

blogavatar

A nemdohányzók védelmének fontosságára való figyelemfelhívás dohányfüstöléssel azaz környezetszennyezéssel járó, alkotmány ellenes cselekmények bemutatásával.

Utolsó kommentek