A megújított, nem dohányzókat védő törvény kapcsán egyes dohányzó emberekben felmerült az a hamis gondolat, hogy a dohányzók már most is ki vannak rekesztve és a jövőben még jobban kirekeszti a társadalom. Az alábbiakban a való életből kiragadott példával demonstrálnám, hogy mennyire nem így van.

2011. április 30-at írunk. Magyarország, Balatonkenese.

Volt egy kis dolgom Balatonkenesén és mivel a családdal ott fogok nyaralni, ezért elindultam körbenézni, hogy milyen helyekre tudom elvinni a 7 éves és az 1 éves gyerekemet anélkül, hogy dohányfüstben kelljen elfogyasztanunk az ebédet.

Szóval elindultam a balatonkenesei parti sétányon. Ami a nevével ellentétben nagyrészt nem a parton van azaz elindultam a part menti ingatlanok utáni utcán nyugat felé.

Kissé szemerkélt az eső.

Szerencsémre az Alsóréti Üdülő Egyesület strandján lévő büfé, fedett ülő helyekkel nyitva volt. Hiába a viszonylag nyitott tér, éreztem, hogy valaki dohányzik. Gondoltam úgyis kevesen vannak majd távolabb ülök. Láttam, hogy majdnem minden asztalon van dohányzásra biztató hamutálca viszont sehol sincs dohányzás tiltását jelző tábla. Erre felhívtam a kiszolgáló hölgy figyelmét, de persze ezt ő is tudta. Szép kedvesen megmagyarázta a megmagyarázhatatlant: Itt viszonylag szabad tér van és szerinte a füst nem zavaró. Ezt a hölgy annyira kedvesen mondta, hogy el is hittem neki, de biztos ami biztos a legtávolabbi helyet foglaltam el. Sajnos a hölgynek nem volt igaza. A füst 4 asztallal arrébb is érezhető volt, pedig nem voltunk sokan, kb. hatan. Abból ketten dohányoztak. Azaz a 4000 mérgező vegyületet és 50 rákkeltő anyagot elég komolyan be kellett lélegeznem (persze a pólonium 210 sugárzó anyag is van a dohányfüstben). A törvény a sátor ponyvára nem fog vonatkozni 2012. január 1-től sem. Azaz a nem dohányzók köztük a gyerekek nem éppen az egészséges levegőben tudnak enni.

Nem voltam gyerekkel, de nekem is árt a füst. Biztos elküldött volna a fenébe a két dohányzó ha megkérem őket, hogy legyenek szívesek amíg eszek oltsák el a cigarettájukat. Ma Magyarországon ehhez bátorság kell. Hát én nem voltam bátor. Ezért úgy döntöttem, hogy felállok és elhagyom az esővédett helyet és sétálva eszem meg a palacsintámat, mint a lovak... (annyi különbséggel, hogy a lovak nem esznek palacsintát)

Mi ez ha ez nem a nem dohányzó emberek kirekesztése?

Mi ez ha nem a dohányzók diktatúrája?

Itt a jó idő, de a jó levegő még a Balaton partján is luxus, mert drága pénzen vett cigaretta füstjével mérgezik össze. A dohányfüstmentes levegő olcsóbb és jobb lenne, de sajnos ezt nehéz megmagyarázni. Ezért kell a törvény és kell hozzá egy jó ÁNTSZ. Ami nincs.

Nincsenek kétségeim az előbbiekben felvázolt helyzet jövőre is így fog maradni.

Ha az 1-2 olvasóm közül valaki tud egy olyan szabadtéri vendéglőt ahol tiszteletben tartják a nem dohányzók jogait, akkor szóljon!