Nagyon rossz üzenetnek tartom, hogy az Infopark I épületében, a közös éttermi részben dohányzóhelyet jelöltek ki. Egyébként már az, hogy az Infopark területén lehet dohányozni eleve rossz és nem a jövőbe mutató üzenet.

Mindegy, a törvényt - akármilyen gyenge is - jó lenne betartani illetve betartatni. Évente több ezren halnak meg a passzív dohányzás miatt Magyarországon. Valószínűleg ehhez a halálozási számhoz az Infopark üzemeltetői is hozzájárulnak.

A nem dohányzókat védő törvény egyébként a dohányzóhely kijelölésére "megfelelő" elszívó berendezést ír elő. A tudományos tanulmányok bizonyítják, hogy a dohányfüstnek nincs minimális egészségügyi határértéke. Azaz a dohányfüst kis mértékben is károsítja az emberi szervezetet.

Nem véletlen, hogy az USA-ban szigorúan szabályozzák a dohányzást. Az ottani infoparkokban nem látni ennyi dohányzó embert, mint a budapesti Infoparkban. De nálunk a tendencia azt mutatja, hogy újra lehet az épületekben is dohányozni.

 

Az ÁNTSZ és egyéb hivatalok meg nem tesznek semmit. Ez itt nem egy szórakozóhely, de azért itt is elvárható lenne egy kis ellenőrzés. A csatolt filmen látszik, hogy a dohányzóhely bent van az épületben. Közvetlenül az étterem mellett és a füstöt a folyósóra szellőztetik. Nem csak az étteremben hanem még az ötödiken is érződik a dohányfüst. Ezt az állapotot már 2008 elején figyeltem meg és azt hittem, hogy ez csak ideiglenes majd csak jön a hatóság és megszünteti ezt az állapotot. Ma már kezd elegem lenni abból, hogy mindenhol lehet dohányozni mert elég ha kiraknak egy dohányzásra kijelölt hely feliratú táblát. Az meg nem zavar senkit, hogy a dohányfüst szétárad az egész épületben...

 

Ez az ÁNTSZ gyengeségét illetve a komolytalan hozzáállását mutatja. Az már természetes, hogy az ÁNTSZ büntet a hasmenést okozó ételmérgezési kockázatokat hordozó ételek miatt. Az még miért nem természetes, hogy a mérgező levegő miatt büntessen? Az 50 szigorúan rákkeltő anyag jelenléte az étterem levegőjében nem zavar senkit? A Polonium 210 sugárzó anyag levegőban való jelenléte nem veszélyes?

 

Az alábbi filmen az látszik, hogy az összes asztalon van hamutálca, ami azt jelenti, hogy lehet dohányozni illetve ösztönöznek a dohányzásra. Nem jól látszik, ahogy a piros felsőben lévő ember dohányzik és az sem, hogy többen dohányoznak és az sem, hogy vágni lehet a füstöt. Az nem érződik, hogy érezhetően büdös van. Azért megpróbáltam érzékeltetni a helyzetet. Mert az étteremben is büdös volt és nem csak a "kávézó-dohányzó" részben. Az épületben is büdös volt, mert az ajtó nyitva volt. Az ajtó zárt állapotban sem igazán véd meg a passzív dohányzástól hiszen a felvételen jól látható, hogy az éttermi rész felől semmi nem választja el a dohányzóhelyet az egyéb részektől.

Köszönjük ÁNTSZ, hogy vigyázol ránk!