Hatvankét éves korában meghalt Oscar Hijuelos kubai-amerikai író, A Mambo Kings szerelmes dalai című kötet Pulitzer-díjas szerzője, akinek művéből Antonio Banderas és Armand Assante főszereplésével A mambó királyai című filmet forgatták.

Az író haláláról a New York Times számolt be vasárnap. A lap az özvegyre hivatkozva arról írt, hogy a szerzőt Manhattanben érte a halál szombaton, összeesett a teniszpályán. Ügynöke szerint szívroham végzett vele. (szöveg forrás: hvg.hu)

Ha valaki azt mondaná, hogy genetikai problémái voltak az írónak, akkor annak majdnem igaza lenne, mert az édesapjai is érrendszeri betegség miatt halt meg. Stroke végzett vele. Az édesapja láncdohányos volt és erősen ivott. Az író gyermekkorától kezdve dohányzott. Ha úgy vesszük a függőség is genetikailag örökölhető, de sok múlik azon, hogy a szűlőktől milyen példát lát az ember. Lehet, hogy nem tűnik teljesen korrektnek ez a bemutató az író halálával összefüggésben, de sajnos nem lehet elégszer mondani, hogy a dohányzás nem csak tüdőrákot okoz és nem csak akkor veszélyes amikor dohányzik az ember hanem a gyerekei jövőjét illetve a gyerekeinek életének hosszát is befolyásolja az ember dohányzási szokása.

Oscar Hijuelos hirtelen halálát a dohányzás miatt kialakult szív és érrendszeri betegség okozta.

Az író már gyermekkorában rászokott a cigarettára (a rossz szülői minta miatt).

(http://www.cbsnews.com/8301-504367_162-20069351-504367.html)

forrás itt.