A Nemzetközi Drogmentes Nap környékén érdemes elgondolkodni azon, hogy a magyar egészségügy hogyan is támogatja a drogmentes életet. Majdnem sehogy...

Orvosi rendelő bejárat - A táblán: dohányzásra (drogozásra) kijelölt hely

Nemrég egy orvosi rendelő intézményben jártam. Nem sűrűn járok ilyen helyre, de mindig meglepődök a drogozásra bíztató táblákon. A fenti kép az orvosi rendelő kertjében készült a bejárat előtt.

Tudni kell, hogy a dohánytermékek a nikotin tartalmuk miatt a pszichoaktív drogok kategóriájába tartoznak. (Ehhez képest amikor Stohl András azt mondja magáról, hogy nem drogfüggő akkor megfeletkezik a dohányfüggőségéről.)

2006 január 1-e óta egészségügyi intézmények közlekedési útvonalain törvénytelen dolog dohányzásra helyet kijelölni. Azonban bármelyik egészségügyi intézményben járok mindig a bejárat és egyéb - esetlegesen szellőzésre is használt - nyílászárók előtt jelölik ki a dohányzó helyeket. 

Olyan mintha az egészségügyi intézmény vezetői (akik többnyire orvosi végzettséggel rendelkeznek) nem tudnák, hogy a dohányfüstnek nincs biztonságos szintje.

Ezek után természetesen elég nehéz Alföldi Róbertnek megmagyarázni, hogy a nemdohányzókra is veszélyes a dohányfüst. (Alföldi Róberthez képest Stohl András tényleg kevésbé függő. Ugyanis Stohl Andrást még a nyilvános szereplésein nem láttam dohányozni. Egyetlen filmjében sem láttam, hogy dohányzott volna. Ezáltal kevesebb nézőtt ösztönzött a drogozásra mint azok a kollégái, akik a filmvásznon dohányoznak. pl. Csányi Sándor aki minden filmjében dohányzik/drogozik és ezzel a rajongóit ösztönzi a drogozásra.)

Szóval visszatérve a rendelőintézetekhez elég kellemetlen úgy várakozni, hogy közben a szellőztetés miatt nyitva álló ajtón árad be a mérgező dohányfüst. A képen látható intézmény folyosóján lévő falon a Stroke információs tábla, amelyen fel van tüntetve, hogy a Stroke elkerüléséhez milyen rizikó tényezőket kell kerülni. A zsíros ételek fogyasztása mellett mi van még feltüntetve? Kerülje a dohányzást! Hát igen. Ehhez képest eléggé dohányfüstös volt a várakozó folyosó mivel az udvarban, a tábla előtt 4 méterre lévő padon egy rendelésre várakozó hölgy rágyújtott. Az ajtó nyitva volt a meleg miatt. Még ennyi távolságról is sikerült a füstöt befújni a rendelőbe.

Valaki meg tudja mondani, hogy egy orvosi rendelő nagykapujára miért nem írják ki egy táblára, hogy "AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY EGÉSZ TERÜLETÉN (azaz kül- és beltéren egyaránt) TILOS A DOHÁNYZÁS/DROGOZÁS!"

A fenti megoldás egy tábla kihelyezését jelentené. Most az a helyzet, hogy dohányzásra kijelölt hellyel bíztatják a dohányzókat a dohányzásra a nemdohányzók egészségének rovására. Bármilyen kültéri helyre mész (akár egy lángososhoz is) nem egy dohányozni tilos táblával fogsz talákozni hanem egy hamutállal ami biztatás a dohányzásra. A dohányozni tilos tábla pont annyiba kerül, mint egy hamutál és mégis inkább a hamutálat teszik ki azok is akik nem árulnak dohányterméket. Amíg a rendelőintézetekben a fent idézet állapotok vannak addig nincs erkölcsi alapja, hogy megfedje bárki is - az elvileg - kevésbé tájékozott "lángos sütőket". Erre a helyzetre lehet azt mondani, hogy társadalmi nyomás van arra, hogy inkább dohányozz. Ha nem dohányzol és melletted dohányzik valaki, akkor is szívod a dohányfüstöt, amely a Te egészségedet károsítja.

A fényképen jelölt rendelőintézetben nem csak egy helyen van kijelölve a dohányzó hely:

Ez a hely pont a fogorvosi szakrendelés melletti kijáratnál található. Az ajtón látható a dohányzásra biztató (véletlenül sem a tiltó) matrica. A nyitott ablaknál a sok cigaretta csikk. Szerencsére az ottlétemkor nem dohányzott éppen senki. Elég nagy probléma lett volna rászólni az szellőző ablaknál legálisan dohányzóra, hogy hagyja abba a dohányzást mert a füstje azontúl, hogy zavar még mérgez is.

A fogorvosnál a pénteki napokon gyermekfogászat van. Biztos jó lehet a gyerekeknek is a dohányfüstben várakozni. Ráadásul jó minta számukra, hogy valaki a rendelőintézet területén dohányzik. Olyan jó lenne megtudni, hogy ki és milyen logika alapján jelöli ki dohányzásra ezeket a helyeket! Nem az lenne a normális, hogy egy egészségügyi intézmény egész területén a drogozást illetve bármilyen egészség károsító tevékenységet tiltanának?

 

 

Itt egy ráadás a Mentősökről: