Ma reggel megjelent egy cikk a napi gazdaság oldalán. A címe eléggé furcsa volt. Igy nézett ki: Öngólt lőtt a kormány - Megerősödhet a cigaretta-feketepiac.

Ha kielemeznénk, hogy az újságíró miért is ír arról, hogy öngólt lőtt a kormány, akkor hamar rájönnénk, hogy Dr. Szilágyi Tibor kutatásaiban leírt Magyarországi dohányipari lobbi módszerei nem változtak. Még egy ajánlot irodalom: Dr. Szilágyi Tibor: Eljátszott bizalom (Belső dohányipari dokumentumok tanulságai) Ráadásul ha aktuális szeretnék lenni, ezért az ajánlott kutatási munkákat érdemes összehasonlítani Schmitt Pál kisdoktori disszertációjával.

Iratnak egy-két cikket hasonló szalagcímmel és próbálják a negatívumokat kiemelni.

Hogy miért is lőtt öngólt a kormány az nem derült ki a cikkből, mert az, hogy a feketepiac erősödik az nem komoly érv azzal szemben, hogy a kereskedelemből származó haszon az államé. Ez sem éppen etikus, de ha hozzávesszük, hogy mennyivel kevesebb ember jut dohánytermékhez (köztük gyerekek), akkor a haszon felbecsülhetetlen. A NAV elég jól tudja kezelni már a dohánycsempészetet. (Meg lehet nézni a lefoglalt autók számát.)

A dohányipar eléggé álszent ebben a kérdésben hiszen nyilvánvaló, hogy a csempészet hátterében nagyrészt ők állnak.

Néhány éve pénzbüntetésre kötelezte az EU a területén működő, nagy dohányipari cégeket (PM,BAT) mert kiderült, hogy a EU-ba csempészést ők támogatták és az EU-n kívülre szállított kamionokban szállított dohánytermékeket (amire nem kellett nagy jövedéki adót számolni tehát olcsóbb volt) visszacsempészték a határon illetve ténylegesen ki sem mentek a kamionok és úgy terítették EU-n belül a azokat A végeken persze börtönt kaptak a gyalogok. Az igazgatók viszont csak a cég pénzéből fizették ki a büntetéseket.

Ezek után újságírókat bérelnek fel azért, hogy negatív színben tüntessék fel azt, hogy nem lehet cukorkát és csokoládét árulni a dohánytermékek mellett. Nem kicsit álszentek...